Mensen die gepest worden op de werkvloer lullen daar niet over

bennie jolink_6Ik vind het een schrikbarend cijfer. Naar schatting worden in Nederland een half miljoen mensen structureel worden gepest op hun werk.

Mensen die dat overkomt praten daar nauwelijks over. Niet met hun baas, niet met collega’s en zelfs niet met hun partner…….

Dat stelt de stichting Pesten op de Werkvloer, die dit probleem probeert te bestrijden.

“Dat laat je jezelf toch niet gebeuren, is wat je te horen zult krijgen”, zegt vooorzitter Laura Willemse. En de gevolgen zijn doorgaans ernstig.

“Depressies, posttraumatische stressstoornis en zelfmoord: het komt allemaal voor. Pesten is meer dan zout in de koffie doen. Het is vaak uitschelden, intimideren en isoleren.”

Zij en 2 collega-ondernemers zetten 3 jaar geleden de website op, een portaal met informatie en een besloten forum voor de slachtoffers. Dat bleek zo’n succes dat ze er anderhalf jaar geleden een stichting van maakten die geheel wordt gerund door vrijwilligers, zonder subsidie.

Inmiddels is er veel aandact voor het onderwerp. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken & Werkgelegenheid geeft morgen het startschot voor een landelijke campagne tegen pesten op het werk in samenwerking met de eerder genoemde stichting en Stop Pesten Nu.

Dat doet hij in het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat een gedragscode heeft ontwikkeld om het gepest tegen te gaan.

Volgens Willemse is het niet alleen voor de werknemer een taboe om toe te geven dat hij of zij het pispaaltje is, ook de werkgever loopt er niet graag mee te koop. “Bedrijven komen er niet actief mee naar buiten. Dat is op zich weer een taboe.”

In de 3 jaar dat de website bestaat, is Willemse veel schrijnende gevallen tegengekomen. ”Het komt overal voor”, zegt ze. In de bouw bijvoorbeeld. “Feit is dat vooral tijdelijke krachten vaak worden gepest. In de bouwsector werken er nogal wat. Maar ook in de ambtenarij komt pesten veel voor.”

Ambtenaar André vertelt op de site: “Ik werd stelselmatig genegeerd en in een kwaad daglicht gezet, maar het ging zo geniepig dat het moeilijk was om dat te bewijzen. Ik werd er spuugonzeker van. Helemaal omdat er tegen een andere collega die tegelijk met mij nieuw was begonnen, wel aardig werd gedaan.”

Willemse benadrukt dat zij geen hulpverleners zijn.”We zijn geen psychologen. We bieden een luisterend oor aan degenen die gepest zijn of worden, die vaak een flinke emotionele knauw krijgen van het vervelende en soms zelfs pijnlijke gedrag van hun collega’s.”

Pesten op de werkvloer from Saskia Adriaens on Vimeo.

Lees ook:Pesten op school, pesten via internet
Lees ook:Mensen die hun partner mishandelen waren vroeger al pestkoppen op school
Lees ook:Zo ziet flirten op de werkvloer eruit!
Lees ook:Stichting ‘Wakker Wijf’ speciaal voor plofchicks
Lees ook:Ook weleens verliefd geweest op een collega?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>